Kuchnia polska i kuchnia austriacka na lodowcu Hintertux – Portal PR - 24PR




Kuchnia polska i kuchnia austriacka na lodowcu Hintertux

16.04.2009 Kategoria: INNE. Autor: infopr

Grupa Kościuszko Polskie Jadło serwować będzie dania kuchni polskiej na lodowcu Hintertux w austriackim rejonie Zillertal. W okresie od 27 kwietnia do 2 maja br. na terenie stacji narciarskiej i wybranych lokalach pod lodowcem tradycyjne dania naszej kuchni uświetnią obchody Dni Polskich, kończących sezon narciarski 2008/2009.

Grupa Kościuszko Polskie Jadło jest znanym w całej Polsce ambasadorem potraw i dań tradycyjnej polskiej kuchni. W ramach poszerzania działalności biznesowej poza obszar naszego kraju, GKPJ promować będzie polskie smaki także w austriackim rejonie Zillertal w ramach Wielkiej Polskiej Majówki organizowanej już po raz czwarty na lodowcu Hintertux z okazji zakończenia sezonu narciarskiego.

„Bardzo się cieszę, że prezentacja kuchni polskiej w wykonaniu Grupy Kościuszko Polskie Jadło będzie mogła mieć taką znakomitą oprawę, którą bez wątpienia są najbardziej urokliwe narciarskie kurorty austriackich Alp. Prezentując nasze regionalne dania nie tylko przygotowujemy się do stałej współpracy, którą rozpoczniemy od września br. ale myślimy o znacznie szerszej ekspansji zarówno na rynek austryjacki jak i niemiecki. Kontynuacja tego projektu będzie zależna od przyjęcia naszej oferty przez potencjalnych klientów.” – powiedział Jan Kościuszko, Prezes GKPJ

Szef kuchni Gościńca Polskie Jadło w Czechowicach-Dziedzicach serwować będzie gościom odpoczywającym na lodowcu tradycyjne polskie specjały, wśród których królować będą zupy (kwaśnica na ziobrze, zupa z prawdziwków z łazankami i barszcz czerwony), mięsa (kotlet schabowy, golonka zapiekana w miodzie i czosnku, zrazy wołowe i żeberka na ostro), kilka rodzajów pierogów, bigos, placki ziemniaczane oraz domowego wyrobu ciasta i naleśniki na słodko z serem lub konfiturami. Dodatkową atrakcją dla gości będą swego rodzaju pojedynki dań polskich i austriackich, w których o laur pierwszeństwa walczyć będą np. polski schabowy i austriacki Wienerschnitzel, kicha z kapustą i Tafelspitz, czyli gotowana wołowina z sosem jabłkowym czy schab nadziewany grzybami i cebulą i Krenfleisch, czyli wieprzowina z chrzanem.

Promocja polskiej kuchni trwać będzie także po zakończeniu imprezy: GKPJ dostarczać będzie dania gotowe własnej produkcji do supermarketów i sieci sklepów w rejonie Zillertal. Dania gotowe w opakowaniach cateringowych dostarczane będą także do kilkunastu stacji narciarskich, zaś kolorowe (żółte, zielone i czerwone) pierogi do miejscowych restauracji i barów.

Więcej informacji na temat Wielkiej Polskiej Majówki w Zillertal: www.zillertalinfo.pl

*****
Grupa Kościuszko „Polskie Jadło” S. A. jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych podmiotów operujących w sektorze usług gastronomicznych w Polsce.. Działalność powstałej w 1996 roku spółki przez 10 lat koncentrowała się na rozwoju sieci restauracji „Chłopskie Jadło”. Po ich sprzedaży w 2006 roku pozyskane środki zostały zainwestowane w budowę i zarządzanie nowymi sieciami restauracji funkcjonującymi w autorskim modelu franczyzowo-operatorskim pod markami „Polskie Jadło” oraz „Lanczowisko”.

Drugim segmentem działalności firmy, rozwijanym od 2004 roku, jest produkcja i sprzedaż ekskluzywnych wyrobów kuchni polskiej sprzedawanych obecnie pod marką „Polskie Jadło”. Wśród nich znajdują się zarówno tradycyjnie wyrabiane wędliny i wyroby wekowane takie jak polskie zupy, pasztety oraz inne dania gotowe. Polskie Jadło opiera swą produkcję na tradycyjnych recepturach, pozbawionych jakichkolwiek uszlachetniaczy i środków konserwujących. Obecnie wyroby te dostępne są między innymi w takich sieciach jak: Alma, Bomi, Carrefour, Chata Polska, Intermarche, Leclerc, Makro, Market Punkt, Sieć Avita i Stokrotka.
Elżbieta Socha
Ad rem Public Relations

Podobne wpisy:







Wszelkie prawa do portalu w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych zastrzeżone są na rzecz MERKON GROUP CEZARY KRAJEWSKI i odpowiednio na rzecz współpracujących podmiotów i nie mogą być rozpowszechniane w całości bądź w części (także kanały RSS) bez uprzedniej pisemnej ich zgody.