Komu „Duże Piwo”? – jak wyróżnić najlepszych pracowników – Portal PR - 24PR




Komu „Duże Piwo”? – jak wyróżnić najlepszych pracowników

29.07.2009 Kategoria: Konkursy. Autor: ipis

B1Zwiększenie wydajności filtracji o 80 000 hl, pomalowanie ścian w maszynowni, zaprojektowanie innowacyjnej bazy danych jakościowych dla całej firmy czy przyjęcie na siebie dodatkowych obowiązków planowania dostaw w czterokrotnie większym browarze. To tylko niektóre z inicjatyw, które zostały zrealizowane przez pracowników Kompanii Piwowarskiej i docenione w ramach programu uznaniowego „Duże Piwo”.

Duże Piwo to program dla wszyst¬kich pracowników Kompanii Piwo¬warskiej. Pozwala wyróżniać ludzi nie tylko za efekty ich pracy ale także za sposób wykonywania pracy zgodnie z wartościami firmy.

„Nagradzamy tych, którzy mają na koncie spektakularne sukcesy, wyjątkowe osiągnię¬cia, innowacje, istotne dla firmy działania wykraczające poza zakres ich obowiązków i dzięki temu wspierają realizację priorytetów strategicznych KP. Doceniamy również wy¬jątkowe zaangażowanie, pracę z pasją, pracę zespołową, wysokiej jakości obsługę klienta czy budowanie relacji opartych na uczciwo¬ści i zaufaniu. Wyróżnieni pracownicy mają być wzorem do naśladowania dla innych. To zawsze ludzie, którzy potrafią czerpać ze swojej pracy radość.” – wyjaśnia Wojciech Mrugalski Kierownik ds. komunikacji wewnętrznej w Kompanii Piwowarskiej.

Kwartalnie nagrodzeni
W ramach „Dużego Piwa” wyróżnienia przyznawane są w cyklu kwartalnym i rocznym.
W pierwszym kwartale roku kalendarzowego KP w ramach konkursu „Duże Piwo” wyróżnionych zostało 14 osób z różnych lokalizacji firmy. Rady Obszarów doceniły najróżniejsze inicjatywy. Między innymi nagrodę otrzymał trzyosobowy zespół maszynistów chłodniczych z browaru Białystok w składzie: Marek Kuchta, Artur Łukaszewicz, Krzysztof Kozłowski, za inicjatywę samodzielnego odnowienia ścian w pomieszczeniu maszynowni chłodniczej, w której pracują. W myśl idei „pracujemy i wygrywamy w zespołach” zespół odnowił ściany o łącznej powierzchni 210m2. Ochotnicy zapytani o powody swoich działań zgodnie odpowiadają: „zrobiliśmy to dla siebie”.

Inny nagrodzony to Artur Barchan – operator procesów technologicznych w browarze w Kielcach, który na swojej liście zasług dla kieleckiego browaru może pochwalić się między innymi zwiększeniem wydajności filtracji o około 400 hl, co w skali roku pozwoli nafiltrować o około 80 000 hl piwa więcej. Artur brał także udział w projekcie pozwalającym zmniejszyć zużycie wody w swoim browarze – w rezultacie placówka w Kielcach zużywa teraz o 0,03 hl wody mniej na hektolitr piwa.

Z kolei Elżbieta Cimicka Specjalista ds. planowania operacyjnego z Białegostoku została wyróżniona za inicjatywę, pracowitość i odwagę. W czasie problemów kadrowych w browarze w Tychach Ela planowała dostawy w browarze w Białymstoku ale także w czterokrotnie większym zakładzie w Tychach. „Ela z własnej inicjatywy zaproponowała pomoc – przyjechała z Białegostoku do Tychów i przez dwa tygodnie jednocześnie uczyła się sposobu planowania dostaw w dużym browarze i już je planowała. Następnie po powrocie do Białegostoku planowała samodzielnie dostawy z obu browarów.” – wyjaśnia Grzegorz Cywiński Kierownik ds. planowania łańcucha dostaw, który zgłosił kandydaturę Eli.
Sama Elżbieta swoje wyróżnienie komentuje tak: „Szefowa obudziła mnie telefonem i powiedziała, że zostałam nominowana. Na początku myślałam, że żartuje, jednak kiedy zaczęła czytać maila z uzasadnieniem, dlaczego i za co, to powoli zaczęłam w to wierzyć. Było to dla mnie zupełne zaskoczenie – wyjeżdżałam na urlop bez świadomości, że ktoś mnie zgłosił. W sumie nadal trudno mi w to uwierzyć. Po zaskoczeniu nastąpiła radość i satysfakcja. Praca w dwóch browarach – w jednym na zastępstwo – była dla mnie nauką i interesującym doświadczeniem, chociaż nie zaprzeczam, że się namęczyłam i nie było łatwo” – śmieje się. – „Musiałam wziąć pod uwagę, że tyski browar jest dużo większy od tego w Białymstoku i że czeka mnie jeszcze więcej pracy. Cieszę się jednak, że podjęłam się tego zadania – po pierwsze, pomogłam drugiej osobie z własnej woli, a po drugie, zdobyłam poprzez to zastępstwo dużą wiedzę i wyniosłam coś dla siebie”.

Struktura programu
Do programu „Duże Piwo” każdy pracownik KP może zgłosić innego pracownika lub zespół. Decyzja o nagrodzie należy do członków Rad Obszarów (KP jest podzielona na 12 obszarów konkursowych) oraz Rady Programu. Wyróżnienia są przyznawane kwartalnie przez Rady Obszarów, a zwycięzcy zostają uhonorowani dyplomami i prestiżowymi statuetka¬mi. Raz w roku spośród wyróżnionych w kwartałach Rada Programu wybiera zwycięzców.
Zwycięzcy roku oprócz statuetek i dyplomów otrzymają na¬grodę pieniężną w wysokości 5000 złotych netto, a zwycięzcy zespołowi nagrodę w wyso¬kości 2000 złotych netto na osobę (obciążenia podatkowe od nagród pokrywa KP). Dodatkowo raz do roku Zarząd może podjąć de¬cyzję o nagrodzeniu wyjątkowych osiągnięć zwycięzców nagrodą specjalną – wycieczką do RPA dla 2 osób.

Pierwotnie „Duże Piwo” było konkursem redakcji firmowego miesięcznika Kompanii Piwowarskiej „Świat Piwa”. Od 2007 roku odbywa się w nowej formule i jest programem uznaniowym.

źródło:KOMPANIA PIWOWARSKA SA

Podobne wpisy:







Wszelkie prawa do portalu w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych zastrzeżone są na rzecz MERKON GROUP CEZARY KRAJEWSKI i odpowiednio na rzecz współpracujących podmiotów i nie mogą być rozpowszechniane w całości bądź w części (także kanały RSS) bez uprzedniej pisemnej ich zgody.