Świąteczne wypieki z bakaliami Siesta – Portal PR - 24PR




Świąteczne wypieki z bakaliami Siesta

15.02.2011 Kategoria: FMCG, Kulinaria, zdrowie. Autor: Sylwia Kochel

Trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny bez domowych wypieków.
Aby ciasta i desery smakowały perfekcyjnie warto wybrać bakalie najwyższej jakości. Należy też zadbać o właściwe proporcje. Świąteczne wypieki i desery z bakaliami Siesta zachwycą domowników oraz gości.

Wielkanoc to wyjątkowy okres w roku. Te najważniejsze święta chrześcijańskie są celebrowane w Polsce od stuleci. Wiąże się z nimi wiele symboli i potraw. Baba drożdżowa od wieków gości na wielkanocnym stole. Tradycyjnie już na kilka dni przed świętami, gospodynie przebierały rodzynki i mieliły migdały, które później dodawały do ciasta. Migdały słodkie i Rodzynki sułtanki Siesta stanowią idealne dodatki do wielkanocnej baby. Zmielone migdały nadadzą ciastu głębokiego aromatu, natomiast rodzynki dopełnią jego smaku.

Tradycyjny mazurek musi być płaski, kruchy i nadziewany konfiturą oraz bakaliami. Zazwyczaj przybrany jest orzechami, rodzynkami i suszonymi owocami. Bakalie są nieodłącznym składnikiem wielkanocnego mazurka. Aby wyglądał pięknie można go ozdobić Migdałami płatkami, Orzechami włoskimi, Orzechami laskowymi oraz Rodzynkami królewskimi Siesta. Wzór i kompozycja dekoracji zależy od pomysłowości gospodyni.

Pascha wielkanocna to tradycyjny deser pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego, przygotowywany z twarogu z dodatkiem bakalii. Charakterystyczny kształt ściętej piramidki symbolizuje grób Chrystusa. Także składniki paschy mają specjalne znaczenie. Mleko i jajka kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody, nowym życiem. Natomiast bakalie: orzechy, rodzynki i migdały to świadectwo dobrobytu oraz wróżba bogactwa na kolejny rok. Aby uzyskać oryginalny smak paschy i pełen przepychu wygląd deseru, warto dodać do niego Migdały słodkie, Orzechy włoskie i Rodzynki królewskie Siesta. Z zewnątrz można ozdobić słodką piramidkę Migdałami Płatkami Siesta.

Ciasto w tradycyjnej święconce symbolizuje doskonałość oraz dobrobyt. Bardzo ważne aby przygotować je samodzielnie, ponieważ symbolizuje także umiejętności gospodyni i sprzyja ich pogłębianiu. Dzięki bakaliom Siesta przygotowanie wielkanocnych wypieków będzie łatwe i przyjemne.

 

Producent: Jutrzenka Colian

Produkt:    Orzechy włoskie (80 g),   Orzechy laskowe (100 g),     Migdały słodkie (100g),

Migdały płatki (60g),      Rodzynki królewskie (100g),         Rodzynki sułtanki (100g)

Cena:       Orzechy włoskie 3,60 zł,    Orzechy laskowe 6,10 zł,       Migdały słodkie 5,20 zł ,

Migdały płatki 3,90 zł,     Rodzynki królewskie 2,20 zł ,     Rodzynki sułtanki 1,90 zł

 Szerszych informacji udziela:

Anna Wawra/ Kolterman Media Communications

tel. 22 392 06 23  kom. 510 081 103

e-mail: a.wawra@kmc-pr.pl

Podobne wpisy:







Wszelkie prawa do portalu w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych zastrzeżone są na rzecz MERKON GROUP CEZARY KRAJEWSKI i odpowiednio na rzecz współpracujących podmiotów i nie mogą być rozpowszechniane w całości bądź w części (także kanały RSS) bez uprzedniej pisemnej ich zgody.