Nowe propozycje orzeźwiających napojów na lato w kawiarniach Starbucks – Portal PR - 24PR




Nowe propozycje orzeźwiających napojów na lato w kawiarniach Starbucks

05.07.2011 Kategoria: Kulinaria. Autor: admin

W najgorętszej porze roku, w lipcu i sierpniu, Starbucks pragnie zaoferować swoim klientom jeszcze więcej możliwości orzeźwienia, wprowadzając nowe napoje miksowane z lodem, Frappuccino® oraz zimne napoje na bazie herbaty z serii Lemon Blended Juice Drinks. Kawą ziarnistą, która będzie dostępna wyłącznie w okresie wakacyjnym, jest znana już Polakom Tanzania, wyśmienita zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. 

 Starbucks wprowadził w swoich kawiarniach nową, rewolucyjną ofertę napojów Frappuccino® przygotowywanych według życzenia klienta na początku maja 2011 roku. Nasi goście mogą tworzyć własne kombinacje składników stosownie do swoich gustów, wybierając rodzaj mleka, intensywność kawy, bazę napoju oraz dodatki takie jak syrop smakowy, bitą śmietanę czy polewę. Już od 5 lipca 2011 roku będą oni mogli spróbować dwóch nowych kompozycji stworzonych przez Starbucks. Są to Extra Coffee Java Chip Frappuccino® z kawałkami czekolady oraz Hazelnut Mocha Frappuccino® z syropem o smaku orzechów laskowych. Extra Coffee Java Chip Frappuccino® to idealna propozycja dla miłośników bardziej intensywnych napojów kawowych, ponieważ zawiera dodatkową porcję kawy. Jest to jeden z ulubionych napojów Frappuccino® klientów Starbucks na całym świecie, dlatego mamy nadzieję, że przypadnie do gustu również Polakom. Hazelnut Mocha Frappuccino® stanowi przykład tradycyjnego napoju Mocha Frappuccino® wzbogaconego o syrop orzechowy. Dzięki możliwości tworzenia własnych kompozycji składników, nasi klienci mogą urozmaicić i zmodyfikować smak swojego ulubionego napoju, dodając do niego wybrany syrop.

 Starbucks nie zapomniał również o osobach, które szukają ochłody w napojach niezawierających  kawy. W lipcu i sierpniu proponujemy im dwa niezwykle orzeźwiające napoje z serii Lemon Blended Juice Drinks – Lemon Green Tea Blended Juice Drink na bazie zielonej herbaty z dodatkiem cytryny oraz Strawberry Lemon Blended Juice Drink, będący kompozycją herbaty cytrynowej z sosem truskawkowym. Dodatkowo, nasi goście mogą także wybrać z oferty lub skomponować swoje własne Frappuccino® bez dodatku kawy.

 „Starbucks zawsze stara się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów, dlatego bardzo cieszymy się, że w tym roku możemy zaoferować im jeszcze więcej różnorodnych możliwości orzeźwienia w upalne dni lata. Dodatkowo dla naszych gości przygotowaliśmy nowe wzory kubków ceramicznych i termicznych” powiedziała Agnieszka Kozłowska, Starbucks Brand Manager na rynek Europy Środkowo-Wschodniej.

 Przez najbliższe dwa miesiące klienci Starbucks będą mogli cieszyć się również smakiem kawy ziarnistej Tanzania, która do Polski zawitała już po raz drugi. Kawa ta uprawiana jest na żyznych glebach w dolinie Rift Valley i poddawana jest obróbce metodą mokrą. Jej rześka kwasowość podkreśla aromat czarnych porzeczek oraz owoców cytrusowych. Świetnie komponuje się z jagodami, porzeczkami oraz grejpfrutami, które dodatkowo uwydatniają jej orzeźwiające nuty smakowe.

 Kawa Tanzania smakuje również wyśmienicie w wersji na zimno. Starbucks proponuje zaparzenie podwójnie mocnej kawy w proporcji 70 g zmielonej kawy na trzy filiżanki wody. Następnie kawę należy przelać do karafki lub innego naczynia i dodać trzy filiżanki kostek lodu. Napój najlepiej podawać w wysokiej szklance z lodem. Można go także posłodzić do smaku.

 Starbucks przywiązuje bardzo dużą wagę do rozwoju swoich pracowników, dlatego dba o to, by mogli oni rozwijać swoją wiedzę o kawie poprzez udział w cyklicznie odbywających się szkoleniach.
W 2010 roku firma stworzyła program Starbucks Origin Experience, w ramach którego grupy partnerów z różnych regionów świata mogły odwiedzić wybrane kraje, gdzie pozyskiwana jest kawa dla Starbucks. Jeden z partnerów pracujących w Polsce uczestniczył w wyprawie do Tanzanii, która odbyła się w dniach 18-22 października 2010 roku. Osoby biorące udział w tym projekcie miały okazję przekonać się, jak wygląda współpraca Starbucks z lokalnymi dostawcami ziaren wykorzystywanych m.in. przy tworzeniu kawy Tanzania.

 Podczas pobytu w Tanzanii partnerzy odwiedzili kilka wybranych plantacji, gdzie mogli zapoznać się i osobiście uczestniczyć w całym procesie pozyskiwania kawy począwszy od sadzenia i podlewania drzewek kawowca, poprzez zbieranie  i czyszczenie ziaren, aż po ich sortowanie w młynie. Mieli oni także możliwość spotkania się z przedstawicielami wybranych organizacji pozarządowych,  z którymi współpracuje Starbucks w celu wspierania lokalnych społeczności w Tanzanii. Firma współpracuje z farmerami na bazie długoterminowych kontraktów, dzięki czemu zapewnia im stały dochód i umożliwia dalszy rozwój. Starbucks edukuje również plantatorów w zakresie zarządzania uprawami oraz pozyskiwania dostępu do wody i uzdatniania jej do mycia ziaren kawy. Zapewnia także dostęp do podstawowych narzędzi pracy oraz inwestuje w rozwój nowych technologii wykorzystywanych m.in. do pozyskiwania energii słonecznej.

 Coraz więcej plantatorów w Tanzanii korzysta z opracowanych przez Starbucks, wspólnie z Conservation International, praktyk C.A.F.E. (Coffee and Farmer Equity Practices), które stanowią wskazówki dla etycznego pozyskiwania i zakupu kawy. Praktyki C.A.F.E. pomagają zapewnić długoterminową podaż wysokiej jakości kawy, promować oparte na sprawiedliwości relacje  z farmerami, pracownikami i lokalnymi społecznościami, a także chronić środowisko. Ponadto, przyczyniają się one do trwałej poprawy warunków pracy farmerów, które są regularnie sprawdzane przez Starbucks.

Informacja o Starbucks

W 1971 roku firma Starbucks Coffee Company zobowiązała się do pozyskiwania i palenia najwyższej jakości kawy arabica. Obecnie, dysponując kawiarniami na całym świecie, Starbucks Coffee Company jest wiodącą firmą w dziedzinie pozyskiwania, sprzedaży i palenia kawy. Opierając się na naszym zobowiązaniu i przyjętych przez nas wartościach, z każdym kubkiem kawy dostarczamy naszym klientom niepowtarzalną atmosferę i wyjątkowe wrażenia (Starbucks Experience). Aby dowiedzieć się więcej o Starbucks Experience zapraszamy do naszych kawiarni oraz na strony www.starbucks.com i www.starbucks.pl,

Podobne wpisy:







Wszelkie prawa do portalu w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych zastrzeżone są na rzecz MERKON GROUP CEZARY KRAJEWSKI i odpowiednio na rzecz współpracujących podmiotów i nie mogą być rozpowszechniane w całości bądź w części (także kanały RSS) bez uprzedniej pisemnej ich zgody.