Kapusta – dobrze znane warzywo w nowoczesnej odsłonie – Portal PR - 24PR




Kapusta – dobrze znane warzywo w nowoczesnej odsłonie

19.12.2011 Kategoria: Kulinaria. Autor: admin

Pieczony filet z łososia w złocistej kruszonce podany ze smażonymi kurkami, cielęciną z serem feta i oregano albo francuska tarta to dania, w których nie mogłoby zabraknąć… mini kapusty. Udowadnia to szef kuchni – Robert Sowa, który przygotował zestaw przepisów z mini kapust, innowacyjnych warzyw projektu Tęcza Smaku – które są już dostępne w znanych, dobrych sieciach handlowych.

Kapusta jest znana od prawie 4 tys. lat i nadal świetnie sprawdza się w kuchni. I to nie tylko w tradycyjnym bigosie czy w formie kiszonej. To warzywo może być dodatkiem, a nawet podstawą nie tylko pożywnych, ale również wykwintnych dań. Szczególnie jeśli zastosuje się je w nowej mini wersji. Tym bardziej, że kapusta zawiera wiele cennych składników i substancji odżywczych niezbędnych w zdrowej i smacznej diecie.

Ze względu na swą niską kaloryczność oraz dużą ilość witamin, minerałów i błonnika, kapusta jest podstawą wielu diet odchudzających. Dzięki zawartości siarki, spożywanie kapusty pozytywnie wpływa również na paznokcie, włosy i skórę. Rodzaj składników mineralnych zależny jest od odmiany kapusty. Niezależnie od tego, czy jest to kapusta biała, czerwona czy włoska, zawiera m.in. sód, potas, magnez i wapń. Ponadto w kapuście białej występuje m.in. kwas foliowy – bardzo potrzebny kobietom w ciąży, a w czerwonej (zwanej również modrą) m.in. biotyna, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Dlatego też w ramach projektu Tęcza Smaku dostępny jest zestaw trzech mini kapust: białej, włoskiej i czerwonej – by za jednym razem dostarczyć klientowi kompletny zestaw witamin .

Mini kapusty – WYGODA, KOLOR I SMAK!

To nowoczesne warzywa wyróżniające się smakiem, kolorem oraz niestandardowym rozmiarem, który zapewnia łatwe i szybkie przygotowanie smacznych potraw. To warzywa wygodne, nowoczesne i wyprodukowane w Polsce. Wybierając mini kapusty wybierasz zdrowie, różnorodność i smak, wygodę oraz polskie pochodzenie. Mini rozmiar zapewnia łatwe, szybkie zakupy, wiele kulinarnych możliwości oraz mniej odpadów.

Mini kapusty:

  • to wielkości jabłka – biała, czerwona i włoska kapusta, o średnicy około 8 – 10 cm, średnia masa głowek 250 – 300 g, sprzedawane w zestawach po 3 sztuki
  • odmiany kapust zostały specjalnie wyselekcjonowane do tego projektu, a niewielkie główki zostały otrzymane tradycyjnymi metodami hodowli
  • rozmiar mini został osiągnięty w sposób w pełni naturalny – dzięki zwiększonemu zagęszczeniu posadzonych roślin na polu
  • już przy niewielkim rozmiarze główka przypomina wyglądem i strukturą główkę typowej kapusty, a smak jest delikatniejszy (przypominający młode kapusty wiosenne)
  • główki mini kapust mają ok. 8-10 cm średnicy, dzięki czemu są wygodne w użyciu w czasach, gdy obiad przygotowywany jest dla dwóch, trzech lub czterech osób, a nie dla wielopokoleniowej rodziny
  • długo zachowują świeżość
  • są łatwe w przyrządzaniu,
  • generują mniej odpadków
  • są smaczne, kolorowe i zdrowe
  • uprawiane przez polskich producentów warzyw
  • poręcznie zapakowa

Jak stosować mini kapusty w naszej kuchni, podpowiada znany i ceniony kucharz Robert Sowa, który przygotował smaczne i nowoczesne potrawy z zastosowaniem mini kapust.

Tęcza smaku

To innowacyjny projekt realizowany z myślą o zmieniających trendach w konsumpcji i sprzedaży warzyw. Odpowiada on na najważniejsze potrzeby współczesnych konsumentów, jest dopasowany do modelu rodziny i trybu życia. To nowoczesna i kompletna linia warzyw, które wyróżnia niestandardowy rozmiar, skierowana do najbardziej wymagających odbiorców, stawiających na zdrowie, wygodę i polskie pochodzenie.

FAKTY:

  1. 70% konsumentów zauważa, że warzywa dobrze zapakowane (flowpack, strech, wytłoczka) są mniej zniszczone i pozostaje po nich mniejsza ilość odpadków
  2. 60% aktywnie szuka innowacyjnych warzyw a 68% uważa je za przydatne w kuchni
  3. 70% uważa za ważne, aby kupowane przez nich warzywa pochodziły z Polski
  4. 45% jest gotowych zapłacić więcej za użyteczne i eleganckie opakowanie warzyw
  5. 76% uznało zestawienie mini kapusty włoskiej, białej i czerwonej za wygodn

Opracowano na podstawie wyników badań przeprowadzone 26 czerwca 2009 przez Centrum Oceny Produktów/Kuchnia Smaku Tesco dla produktów mini kapusty i kapusty sałatkowe, na reprezentatywnej grupie respondentów.

www.tecza-smaku.pl

Syngenta Seeds Sp. z.o.o.

Podobne wpisy:







Wszelkie prawa do portalu w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych zastrzeżone są na rzecz MERKON GROUP CEZARY KRAJEWSKI i odpowiednio na rzecz współpracujących podmiotów i nie mogą być rozpowszechniane w całości bądź w części (także kanały RSS) bez uprzedniej pisemnej ich zgody.