Smaki na 52 tygodnie Adama Gesslera – Portal PR - 24PR




Smaki na 52 tygodnie Adama Gesslera

04.01.2012 Kategoria: Ksiązki, Kulinaria. Autor: admin

„Smaki na 52 tygodnie” wykraczają poza formułę książki kucharskiej. To niebanalny przewodnik po sezonowej kuchni polskiej, która zachwyca różnorodnością

Pierwsza książka najsłynniejszego polskiego restauratora to hołd złożony tradycyjnej kuchni polskiej, która jest domeną Adama Gesslera. To książka o przygodzie z polskimi smakami przez okrągły rok. Wspaniale czyta się gawędy o jedzeniu, gotowaniu, smakowaniu, jako że mało kto potrafi tak pięknie opowiadać o swojej kulinarnej pasji. Mało kto potrafi tworzyć taką skrzącą się dowcipem i odświętną atmosferę nawet w zwyczajny dzień.

Pojmowanie przeszłości poprzez pamięć smaków i zapachów to cecha wielu osób związanych ze „stołem”. Adam Gessler posiadł jednak tę umiejętność w stopniu mistrzowskim. W swojej książce udowadnia, iż jest nie tylko znawcą sztuki kulinarnej, ale także wnikliwym obserwatorem życia i ludzi. Wyselekcjonowane przepisy oprawione zostały w opowieści o wielkich tego świata, przyjaciołach autora oraz miejscach, które nierozerwalnie kojarzą mu się z wyszukani smakami.

Adam Gessler reprezentuje gatunek ludzi celebrujących zarówno uroczystości rodzinne, jak i codzienne przyjemności. Z książki „Smaki na 52 tygodnie” można nauczyć się nie tylko tego, jak zrobić maczankę krakowską czy leniwe, ale także dotknąć stylu życia kogoś, kto potrafi je smakować i szanuje przyjemność w każdym jej wymiarze.

Na gawędę składają się opowieści o wyrazistych osobowościach, lokalach, do których warto zajrzeć, oraz potrawach, których smak bezwzględne trzeba poznać. Przez książkę przewijają się takie postaci jak Nina Andrycz, Lech Wałęsa, Danny DeVito, a nawet Pablo Picasso. Autor wspomina także swoją rodzinę i jej restauratorskie korzenie, które Gesslera i jego synów przywiodły do prowadzenia renomowanych lokali nie tylko w Warszawie i Krakowie, ale także w Londynie.

Główny zrąb książki stanowią felietony publikowane na łamach „Przekroju” w latach 2010-2011. W teksty te tknięto jednak nowe życie, niektóre rozbudowując, inne przeredagowując. Na uwagę zasługuje sama forma książki, którą, podobnie jak starą wersję tygodnika, czytelnik będzie musiał samodzielnie… porozcinać. O oprawę graficzną zadbali Katarzyna Gałązka (fotografia) i Krzysztof Tkaczyk (rysunki), w pełni oddając pasję i fantazję, z jakimi swą profesję realizuje Adam Gessler.

Wyjątkowość książki polega i na tym, iż ma osobisty charakter. Powstała z prawdziwego restauracyjnego i domowego życia, w kuchni, przy garnku, przy stoliku „U Kucharzy” i przy rodzinnym stole.

Wszystkie przepisy są sprawdzone, a sztuczki i wskazówki, które zdradza Adam Gessler, bezcenne. To kuchnia serca.

Adam Gessler

Adam Gessler (ur. w 1955) to restaurator pochodzący z rodziny o tradycjach artystycznych, społecznikowskich i politycznych. Ikona polskiej gastronomii i kontynuator najlepszych przedwojennych tradycji w trudnym okresie PRL-u i w nowej rzeczywistości.

Zawsze w muszce, kamizelce pod marynarką i z nienagannymi manierami kreuje kulinarny teatr. Mistrz ceremonii. Stworzył legendarnego Krokodyla na Starym Mieście i Stajnię Chojnów pod Warszawą, gdzie tuż przy lesie, w atmosferze szlacheckiego dworku, serwowano na półmiskach najlepsze dania kuchni polskiej.

Aktualne przedsięwzięcia Adama Gesslera:

  • Restauracja „U Kucharzy” – ul. Ossolińskich 7, Warszawa (wyróżnienie Przewodnika Michelin w 2009)
  • Bistro a la Fourchette „Przekąski-Zakąski” – ul. Krakowskie Przedmieście 13, Warszawa
  • Okna wytrawne i słodkie „Delikatesy” – ul. Krakowskie Przedmieście 13, Warszawa
  • Lodziarnia „Kręcimy Lody” – ul. Krakowskie Przedmieście 13, Warszawa
  • Restauracja „Gessler we Francuskim” – ul. Pijarska 13, Kraków
  • Restauracja „Gessler at Daquise” – 20 Thurloe Street, South Kensington, London

O wydawcy
Bongo Media – debiutant w roli wydawnictwa książkowego. Firma medialna produkująca programy telewizyjne (m.in. „Wściekłe gary” z Adamem Gesslerem dla TVP1) i imprezy kulturalne (najbliższa to międzynarodowy festiwal seriali – Gdynia Cliff Awards – sierpień 2012). We wcześniejszym dorobku twórców Bongo Media (Mikołaj Fajks, Dariusz Goczał, Kamil Śmiałkowski, Mikołaj Wit) można znaleźć m.in. realizację setek programów TV, seriali, koncertów i eventów; organizację największych imprez muzycznych w kraju; redagowanie czasopism i publikację książek poświęconych kulturze.

Podobne wpisy:







Wszelkie prawa do portalu w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych zastrzeżone są na rzecz MERKON GROUP CEZARY KRAJEWSKI i odpowiednio na rzecz współpracujących podmiotów i nie mogą być rozpowszechniane w całości bądź w części (także kanały RSS) bez uprzedniej pisemnej ich zgody.